Praktiska arbetskläder för verkstad

I det här inlägget ska vi främst informera om praktiska arbetskläder för verkstad och vilka material som är de vanligaste för arbetskläder samt varför de olika materialen passar för olika arbetskläder. Alla som måste bära arbetskläder vill väl att dom ska vara både praktiska (kan vara olika beroende på vad du arbetar med) och behagliga att ha på sig. En del arbetskläder måste tåla extrem kyla och väta medan andra kanske måste ha många fickor för förvaring av arbetsredskap. Vissa arbetskläder ska tåla värme och brandfarliga ämnen och andra ska se ”representabla ut” samtidigt som de är praktiska.

Arbetskläder med naturfiber

Vi tar upp några av de vanligaste materialen som används för tillverkning av arbetskläder. Bomull har länge varit vanlig i flera typer av kläder då bomull dels är ett naturligt material och dels för att det har väldig hög slittålighet. Den är också väldigt följsam och behaglig att ha nära kroppen. Ska du tvätta bomull rent så krävs höga temperaturer, vilket så klart är av vikt när det används i ett arbetsplagg. Merinoull är liksom bomull, en naturfiber, men med bättre egenskaper då den kan suga upp lika mycket fukt som bomull men utan att kännas fuktig.

Arbetskläder med syntetfiber

Polyamid är den starkaste av syntetfibrerna och liknar väldigt mycket polyester men är bättre på att leda bort fukt. Tyvärr är polyamid väldigt känslig för heta ämnen och kemikalier och smälter fort vid kontakt med dessa. Polyester är väl ett material de flesta känner till, det är också ett syntetfiber som är riktigt slitstark. Det som är bra med polyester om man jämför med till exempel bomull och ull, är att den inte binder väta utan transporterar bort det istället. Dessutom så brukar det inte vara så lätt att krympa ett plagg i polyester, som med bomull och ull.