Höj och sänkbara skrivbord – varför det?

Att ha ett höj och sänkbart skrivbord trodde jag var standard på alla kontor idag. Men jag har upptäckt att det är många som har gamla vanliga traditionella skrivbord. Detta trots att nästan alla vet att det är bra att variera mellan sittande och stående. Allra helst skulle vi stå upp och jobba hela tiden eftersom det är mycket bättre för kroppen och därmed för hälsan.

Tyvärr är jag själv en av dem som föredrar att sitta när jag jobbar. Jag vet att jag borde stå upp, men det är bekvämare och skönare att sitta ner.

I min strävan efter att bli en bättre människa har jag läst på om fördelarna med att ha höj och sänkbara skrivbord och det här har jag hittat:

  • När du står upp och jobbar får du bättre blodcirkulation som är bra för hjärtat
  • Du förbränner tre gånger så mycket energi när du står upp vilket kan leda till viktminskning (vilket är bra för de allra flesta av oss)
  • Du får bättre hållning när du står upp och arbetar vid ett hög och sänkbart skrivbord
  • Belastningen på rygg och axlar blir mindre

Det är givetvis viktigt att man står på rätt sätt för att belastningen på kroppen inte ska bli så stor.
Skrivbordet ska vara så pass högt att du kan vila med armarna i 90 grader mot bordsskivan. Du behöver också ha bra skor med dämpning eller en bra arbetsplatsmatta för att minska belastningen på knän och fotleder. Tänk också på att du ska kunna ha huvudet i en bekväm ställning och anpassa din skärm så att du har överkanten något nedanför ögonhöjd.

Men du ska givetvis inte stå och jobba i 8 timmar. Variera mellan stående och sittande och ta gärna några rundor till kaffemaskinen emellanåt så blir det allra bäst.

Jag har också läst ett bra tips: Lämna skrivbordet i högt läge när du går hem för dagen. Då är det mycket enklare att börja nästa dag i stående ställning.